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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  15/12/2010
Data da última atualização:  15/12/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  FERNANDES, S. S. L.; MATOS, A. T.; MOITINHO, M. R.; BEZERRA, R. A.; PEREIRA, Z. V.; PADOVAN, M. P.
Afiliação:  SHALINE SÉFARA LOPES FERNANDES, UFGD; ALAN TONIAZZO MATOS, FAZENDA PALMA; MARA REGINA MOITINHO, UNIGRAN; ROBERTO ARAÚJO BEZERRA, UFGD; ZEFA VALDIVINA PEREIRA, UFGD; MILTON PARRON PADOVAN, CPAO.
Título:  Checklist da composição arbustiva-arbórea de uma Floresta Estacional Semidecidual no Distrito de Guaçu, Município de Dourados, MS.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DE MATO GROSSO DO SUL, 3.; ENCONTRO DE PRODUTORES AGROECOLÓGICOS DE MS, 2., 2010, Corumbá. Construindo um futuro sustentável e solidário: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste; Corumbá: Embrapa Pantanal; Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, 2010. Editado por: Milton Parron Padovan, Ivo de Sá Motta, Hamilton Kikuti, Aurélio V. Borsato, Rogério Ferreira da Silva, Adalgiza Inês Campolim, Alzira Salet Menegat, Alberto Faiden. 1 CD-ROM.
ISBN:  978-85-7540-026-5
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Forest; Semideciduous.
Thesaurus Nal:  shrubs; trees.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/24209/1/Agroecologia20.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAO33098 - 1UMTAA - CDCD 435/10
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  31/08/2021
Data da última atualização:  31/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  D'ALMEIDA, C. T. DOS S.; MAMERI, H.; MENEZES, N. dos S.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; CAMERON, L. C.; MOREL, M. H.; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, MA. S. L.
Afiliação:  CAROLINA THOMAZ DOS SANTOS D'ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO; HAMZA MAMERI, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; NEURI DOS SANTOS MENEZES, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; L.C. CAMERON, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO; MARIE-HÉLÈNE MOREL, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO.
Título:  Effect of extrusion and turmeric addition on phenolic compounds and kafirin properties in tannin and tannin-free sorghum.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 149, 110663, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110663
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum is a potential substitute for corn/wheat in cereal-based extruded products. Despite agronomic advantages and its rich diversity of phenolic compounds, sorghum kafirins group together and form complex with tannins, leading to a low digestibility. Phenolic content/profile by UPLC-ESI-QTOF-MSE and kafirins polymerization by SE-HPLC were evaluated in wholemeal sorghum extrudates; tannin-rich (#SC319) and tannin-free (#BRS330) genotypes with/without turmeric powder. Total phenolic, proantocyanidin and flavonoid contents were strongly correlated with antioxidant capacity (r>0.9, p < 0.05). Extrusion increased free (+60%) and decreased bound phenolics (-40%) in #SC319, but reduced both (-40%; -90%, respectively) in #BRS330, which presented lower abundance after extrusion. Turmeric addition did not significantly impact antioxidant activity, phenolic content and profile and kafirins profile. Tannins presence/absence impacted phenolic profiles and polymerization of kafirins which appears related to the thermoplastic process. The extrusion improved proteins solubility and can positively enhance their digestibility (phenolic compounds-proteins interactions), making more accessible to proteolysis in sorghum extrudates.
Palavras-Chave:  Kafirins polymerization; Phenolic profile; SE-HPLC; UPLC-MSE.
Thesagro:  Curcuma Longa; Extrusão; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Extrusion; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS29590 - 1UPCAP - DD
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